Numedalsnett
Lørdag 23. juni   |     Du er her: Forsiden >
Print8.mai-markeringen på Rødberg


Nærmere 50 oppmøtte overvar 8.mai-markeringen på Rødberg. Blant disse var der flere veteraner fra Tysklandsbrigaden og senere FN og NATO-operasjoner


Tekst og foto: Bjørn Lande


Ordfører Eli Hovd Prestegården ønsket velkommen og minnet høytidelig de to siste av kommunens milorg-jegere, som gikk bort i 2016. Dette var Reidar Lian og Ole Wetterhus, som begge mottok Regjeringens minnemedalje i 2015.

Kaptein Nils Runar Sporan, som er områdesjef i Heimevernet holdt deretter en kort appell, og minnet i denne om viktigheten av forsvarets lokale tilstedeværelse – i krig og fred.

Dagens tale ble holdt av kapteinløytnant (r) Rune Antonsen. Han er best kjent som rådmann i Nore og Uvdal, men har bakgrunn fra Krigsskolen og flere års tjeneste som offiser i Marinen.

Antonsen trakk linjer mellom de unnlatelsessynder forskjellige regjeringer begikk i mellomkrigstiden, da Forsvaret ble bygget kraftig ned. Følgen av dette viste seg da Norge ble besatt av Tyskland den 9. april 1940, hvor landet i liten grad var i stand til å forsvare seg mot fienden. Han advarte mot at vi igjen legger landet i en slik forfatning og sa seg fornøyd med at stadig flere politikere tar til orde for å bruke 2 % av PNP til Forsvaret, slik NATO har bedt om.

Kapteinløytnanten var også tydelig på at måten staten har behandlet de militære veteraner på, ikke er noen ærefull historie. Mange veteraner har uttalt at kampen for anerkjennelse, rettigheter og støtte ofte har vært tøffere enn oppdragene som de har gjennomført, det være seg i Norge under 2. verdenskrig eller i senere FN og NATO-operasjoner.

Antonsen uttrykte også bekymring for den proteksjonisme og nasjonalisme som utvikler seg i verden. Dette i en tid hvor globale løsninger er påkrevet, det være seg på miljøfronten eller hva matsikkerhet angår. Vi trenger dialog, appellerte Antonsen – som også sa seg fornøyd med at sentrumspolitikeren Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike på søndag. Dette var helt nødvendig, mente kapteinløytnanten.

Etter talen leste elever fra Numedal videregående skole diktet «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg, før ordføreren og elevene la ned krans på kommunens bauta over de som falt for Norge under 2. verdenskrig. Disse var Lars Flaata, Oluf Fønnebø og Arthur Engen. Deretter sang de oppmøtte nasjonalsangen, før arrangementet fortsatte i Rødberghallen.

Oberst (p) Åge Bjøråsen, kjent som regimentsjef på Heistadmoen, holdt ett innlevende og særdeles informativt foredrag om Milorg i Numedal. «Dette er noe jeg er litt over middels interessert i» - uttalte obersten, som absolutt fremviste inngående kunnskap om dette viktige kapittelet i Numedals krigshistorie.

Enkelte av de tilstedeværende veteraner fra Tysklandsbrigaden fortalte om sin tjeneste på slutten av 40 –og begynnelsen av 50-tallet, hvor det å komme til et utbombet Tyskland har gitt varige minner.

Det er i år 70 år siden Tysklandsbrigaden ble opprettet og Lars Lian (92) fortalte at han var med i for-troppen i 1947. Denne (kontingent 471) reiste ned for å sette i stand, og få orden på de første stabs –og støttefunksjoner, slik at disse var på plass da den første kontingenten kom en måned senere.

Flere av veteranene hadde også med seg bilder som de hadde tatt under tjeneste i Tyskland.

I Rødberghallen var der satt opp en utstilling av våpen, utstyr og uniformer fra 2. verdenskrig og de senere FN og NATO-operasjoner. Denne vakte interesse og gjenkjennelse blant de fremmøtte og ikke minst hos veteranene.

Det ble servert kaffe og kaker i regi av Bygdekvinnene i Nore og Uvdal, noe det ble satt stor pris på.

Arrangementet ble avsluttet klokken 1530 under parolen; Vel blåst!
 
Ordføreren ønsket velkommen til dagens markering.
Oberst (p) Åge Bjøråsen holdt foredrag om Milorg i Numedal
Veteraner fra Tysklandsbrigaden
Fra venstre: Olaf Rudi, Halvor Gladheim, Gunvald Egedahl, Kåre Bergstøl, Harald Haga, Lars Lian, Arne Bjerke og Nils Øyan.
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Gunn Ellen Røysgård, Uvdal (52)
Ellen Borgeteien (70)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Oda Eidissen, Kongsberg (27)
Connie Othilie Thorberg, Kongsberg (32)
gunhild elmsten, kongsberg (100)
Andre eller uspesifisert bosted
Tony Oglesby, Knoxvill, Tn. USA (56)
Arne Marius Kirkaune, Lysmyra (45)
Ivona Tomic, Dagali (25)
Veslemøy Omdalen.Aasberg, Dagali (9)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren