Numedalsnett
Tirsdag 23. oktober   |     Du er her: Forsiden >
PrintLærernorm til besvær


Den nye lærernormen som KrF fikk forhandlet fram i budsjettforliket har skapt overskrifter og debatter de siste uker. Og i skolen er man ikke udelt positiv til det nye direktivet.


Tekst og foto: Redaksjonen, Foto: Sigurd Knutsen


 
Skolene i Numedal blir så langt ikke berørt. De verken mister eller får flere lærere tildelt. Men selv de skolene som nå får tildelt flere stillinger er ikke udelt positive. En rundspørring i regi av Skolelederforbundet som ble foretatt noen uker før de borgerlige partiene ble enige om lærernormen, som innebærer at det skal være maksimalt 16 elever pr lærer i småtrinnet og maksimalt 21 elever pr lærer i mellomtrinnet, viser at ni av ti rektorer ønsker andre yrker i skolen.

Skolelederforbundet ser at det er behov for flere lærere mange steder slik at elevene ved behov kan organiseres i mindre grupper, men ønsker at skoleledere selv skal ha mulighet til å velge hvilken kompetanse de vil ha på skolen og fleksibilitet til å disponere ressursene etter behov. Forbundet frykter at lærernormen skal fortrenge yrker som blant annet psykologer og miljøterapeuter i skolene. Verken lærerutdanningene eller tilbudene i videreutdanningsstrategien gir lærerne nok kompetanse i hvordan de skal håndtere de mest krevende helse- og psykososiale utfordringene hos elevene.  

– Lærerne kan ikke både være eksperter på undervisning og samtidig ha tid og kompetanse til å håndtere alvorlige diagnoser som rus, vold, mobbing, trakassering og trøblete hjemmeforhold. Når en elev for eksempel kommer til læreren sin med alvorlige psykososiale problemer, må dette umiddelbart følges opp av en kvalifisert person med kompetanse og erfaring på å takle barn og unge i krise, sier lederen i Skolelederforbundet Solveig Hvidsten Dahl i en kommentar til Kommunal Rapport.

Et annet forhold som ikke er fullt ut utredet og konkludert er hvordan regnestykket skal gjøres opp. Det vil koste adskillige millioner å gjennomføre dette tiltaket, og det vil bli harde prioriteringer for å få kabalen til å gå opp. Eksakte og stramme krav begrenser også muligheten for å prioritere slik politikere lokalt ser det er behov for. – Dyr medisin med dårlig effekt, er det hevdet, og en i ny rapport fra SSB uttaler forsker at flere lærere ikke gir noen vesentlig læreeffekt.

KS la forgjeves fram sine innvendinger mot å låse kommunenes handlingsrom og mener det innebærer en betydelig fare for flere ufaglærte inn i skolen. Kommunene har fra før et krav om å heve kompetansen til 38 000 lærere i løpet av en stadig krympende tiårsperiode. Dette tilfører i denne tiden også en stor andel ufaglærte i klasserommene og binder opp store midler.

Skolelederforbundet med sine rektorer og ledere i skole- og oppvekstsektoren tviler i tillegg på om det er nok lærere til å innfri normen. Det store spørsmålet kan derfor fort bli hvor alle de nye lærerne skal komme fra. Regjeringen har innført krav til matematikkarakter fra videregående som opptaksbetingelse for lærerutdanning, med den konsekvens at mange hundre allerede er blitt avvist.
 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Klesvisning25.10   19:00Uvdal HerredshusNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Gjertrud Nymoen, uvdal (32)
Oddvar Hunemo, Nore (63)
VIOLA LOFTSGÅRD BERGERUD, Rødberg (43)
Malvin Haugen, Veggli (24)
Martine Kirkevollen Bergan, Uvdal (22)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Leif Andersen, Kongsberg (44)
Kjersti L. Holtan, KONGSBERG (25)
Liv Flatin, Kongsberg (67)
Andre eller uspesifisert bosted
Gustav Pedersen (70)
Chrisander Rønneseth, Lampeland, p.t. Houston Texas (28)
Trond Leon Hystad, Torp (40)
Camilla Fongen, Uvdal (27)
Odd Fønnebø, Drammen (77)
Trond Leon Hystad, Sarpsborg (40)
ingar berg, Eggedal (50)
Synnøve Rudi, Oslo (85)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren