Numedalsnett
Lørdag 23. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintBrageteatret tar Skogli til scenen!


Levi Henriksens kritikerroste noveller blir løftet frem når Buskeruds regionteater presenterer forestillingen Det er her vi kommer fra.  6. februar i Rødberghallen møter vi 28 karakterer spilt av 6 skuespillere i en varm, morsom og sår forestilling om livets ulike sider.


Tekst og foto: Pressemelding Brageteateret, foto: Signe fuglested Luksegard:

 

 
 

Fra bok til teater
For en stund tilbake kontaktet forfatter Levi Henriksen regissør Kim Sørensen med et spørsmål: Vil du være interessert i å lage teater av mine noveller? Sørensen, som på det tidspunktet ikke var særlig bevandret i Henriksens litterære univers, tok med seg rubbel og bit og dro på hytta for å lese. Etter kun få sider var han sikker i sin sak, her var det plenty av teatermateriale. Etter å ha pløyd seg gjennom både utgitt og uutgitt materiale, forsto han at trengte hjelp til å velge ut noen av historiene, og knytte dem sammen til en helaftens forestilling.

Dramatiker Thomas Marco Blatt ble satt på saken, og fikk fritt spillerom av både regissør og forfatter til å velge og vrake i Henriksens materiale. «Regissør Kim Sørensen presenterte en idé om en trubadur som skulle binde et knippe av novellene sammen, hvilke noveller var opp til meg. Min jobb var da å gjøre et første utvalg som dels er basert på hvilke noveller jeg mente ville fungere best på scenen og dels er tematisk representative for Henriksens univers.» Blatt valgte stoff fra novellesamlingene Feber, Ned ned ned og Alt det som lå meg på hjertet.  «Så var det å begynne å jobbe med stoffet, finne ut av trubadurens rolle, se etter potensielle forbindelseslinjer, destillere og trekke ut essensen av lengre historier, men også redigere og bearbeide stoffet noe, feks. legge informasjon i munnen på karakterer istedenfor hos en fortellerstemme.» Blatt har også diktet opp noen nye karakterer og nye scener i prosessen med å binde disse novellene sammen. «Samtidig må jeg understreke at jeg hele tiden har hatt fokus på å respektere Henriksens originalverk, jeg har ikke sluppet løs min indre anarkist når jeg har dramatisert disse novellene, for å si det sånn.» Resultatet er blitt en 1 time og 20 minutter lang forestilling.   

Handlingen i forestillingen foregår i det samme lokalmiljøet, i og rundt den fiktive bygda Skogli. Fortellingene og karakterene er knyttet sammen til en helhet, og vi befinner oss fortsatt på bygda, gjenkjennelig som et lite lokalsamfunn, men også som et universelt sted. Konfliktene og følelsene som oppstår her kan i bunn og grunn oppstå overalt hvor det bor mennesker.
 

Bygda i sjelen
Henriksens forfatterskap er preget av at han kombinerer maskulinitet og sårbarhet, urbanitet og følelsen av å befinne seg i alle tings utkant. Dramatiker Thomas Marco Blatt sier følgende om forestillingens univers: «Folk flest er på et eller annet vis berørt av stedet de kommer fra, det vekker minner og det vekker følelser. Også karakterene i «Det er her vi kommer fra» er preget av stedet de kommer fra, og det de går igjennom har forhåpentligvis noe troverdig, ekte og allment over seg. Noen av karakterene føler seg lurt. Noen føler seg annerledes eller utenfor. Noen får drømmene sine knust. Noen mister en de elsker. Noen søker etter fellesskap, kjærlighet. Samtidig handler dette stykket om alt det skjøre som foregår i et menneskes fantasi. Jeg tror historiene som veves sammen i denne forestillingen er like aktuelle som lokalsamfunnene vi til enhver tid er en del av.»
Handlingen kan beskrives som følger: En trubadur vandrer omkring i bygda han kommer fra. Han møter et eldre ektepar som gjemmer seg for lensmannen. Han møter ei kvinne som lokkes inn i pinsemenigheten. Han møter noen søstre som innleder et forhold til samme mann. 
Men egentlig er trubaduren på vei til broren sin. Egentlig vil han bare være sammen med ei ung kvinne han aldri har glemt.
Egentlig er det en sang han forsøker å spille; et liv han forsøker å stable på beina.

Musikalsk fargepalett

Med trubaduren som gjennomgangsfigur, fulgte også ideen om å gi forestillingen et eget musikalsk uttrykk. Musiker og skuespiller Johannes Winther Farstad fikk i oppdrag å finne den musikalske sjelen til forestillingen, og resten av ensemblet ble bedt om å blåse støv av gamle musikalske kunnskaper.  De har brukt noen få prøveuker til å få lyd i horn og trompeter, finpusse fingersetning og stemme gitarene, og sammen skaper ensemblet en svært så nynnbar ramme rundt historiene de spiller. Det er her vi kommer fra er fortellinger fra lokalsamfunnet, med et gjenkjennende, musikalsk, lekent og følsomt uttrykk. Det er et stykke om hjemkomst og oppbrudd, om musikken i våre liv og de små stedene i oss alle.

Brageteatret gleder seg til å spille Det er her vi kommer fra i Nore og Uvdal. Forestillingen, som spilte i Kongsberg musikkteater 19. januar og i Flesberg 30. januar, er på lang turne og vises på 24 steder før den avsluttes på Riksteatret i Oslo 28 februar.
 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
John Jairo Muñoz, Rødberg (65)
Even Amandus Røed, Veggli (27)
Gro Andersen, 3632 Uvdal (55)
Andrea Nørstebø, Uvdal (14)
Nina Landerud Myhra, Svene (17)
Iselin Omdalen , Rødberg (32)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Marte Bergvad Røssum, Kongsberg (21)
Andre eller uspesifisert bosted
Benjamin Aker (41)
Iris Skjolde (37)
Vetle Fiskum, Vestfossen (11)
Britt Nymoen, Nedre Eggedal (67)
Vetle Fiskum, Ormåsen (11)
Iselin Omdalen, Dagali (32)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren