Numedalsnett
Lørdag 23. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintNye bønder på Farmen Fløtterud

 
Den 1. september 2017 flytta Inger-Marie Haaland og Arvid Mæland inn på sitt nykjøpte gårdsbruk på Fløtterud i Rollag. Allerede er paret i full gang med å realisere sine planer for gården.


Tekst og foto: Redaksjonen
 

 
Onsdag kveld var Inger-Marie Haaland og Arvid Mæland vertskap for medlemmene i Matopplevelser i Numedal (MIN), og det ble et spennende møte med MINs nye medlemmer. Gården ble overtatt i september i fjor, og det tok ikke lang tid før de første dyra var på plass. I dag går det rundt regna 40 storfe, 10 sugger pluss unger, 80 spælsauer, 40-50 hunder når man teller stort og smått samt 7 hester. Det er med andre ord ikke bare et lite «småbruk» disse to driftige gårdsfolka har dratt i gang.

Inger-Marie Haaland og Arvid Mæland har opp gjennom årene og på hver sin kant sørget for adskillige spaltemeter i ulike media, og det var ikke verken sannsynlig eller planlagt at de to skulle havne akkurat i Rollag og Numedal.  Inger Marie Haaland har kjørt gjennom Numedal hundrevis av ganger, men hadde aldri tenkt at hun skulle ende opp som gårdskjerring i dalen. De har begge flyttet mye i sitt liv, og fjoråret var et av årene hvor flyttelasset var pakket og alle dører stod åpne. De hadde lenge vært på utkikk etter et gårdsbruk og hadde øyne og ører åpne for alle muligheter som åpnet seg, og det var på en av sine turer oppover Numedal at Inger-Marie bestemte seg for å sjekke nok en gang om det var lagt ut noe for salg. Hun fant Fløtterud, bestemte seg for å ta turen bortom for å se på stedet, og ble solgt. Bokstavelig talt. – Det var helt ideelt. Passe avstand i forhold til Asker og Oslo, men langt nok unna folk til at vi ikke forstyrrer noen med vår hundeoppdrett, forteller en smilende Inger-Marie. Hunder er nemlig en viktig del av hennes liv, og er nok det de aller fleste forbinder henne med. I tillegg til å drive med oppdrett av hunder har hun en imponerende merittliste å vise til når det gjelder å markere seg i hundeløp. Hun har en rekke topplasseringer, og har ennå fartsrekorden i Finnmarksløpet.

Akkurat nå har hun en pause fra denne idretten, men hundene er fremdeles trofaste følgesvenner. Hennes beste hunder inngår for tiden i en bytteordning for et par sesonger med en svensk kollega, og er i disse dager på veg til Alaska og Iditarod. Etter disse to sesongene vil hun ta stilling til om hun vil tilbake til idretten, men det er et valg som vil få konsekvenser. Å trene som hundekjører er ikke noe man gjør på fritida. Det er mer enn en fulltids jobb da det innebærer fra ti til fjorten timers kjøring hver dag for å kunne markere seg på toppnivå.

Inger-Marie vokste opp i Lier, utdannet seg som markedsøkonom og jobbet mer enn tjue år i forlagsbransjen. Men dama ville mer enn å lage fine bøker om villmark og friluftsliv, hun ville leve drømmen selv også. Som tenkt, så gjort. Hun pakket kofferten og forlot bylivet for å leve det gode livet på landet og gjennom 10 år på Fagerheim Fjellstue på Hardangervidda. Men det har ikke bare vært idyll og seterkos for Inger-Marie, for hun begynte tidlig å interessere seg for hundespannkjøring, og dermed var veien kort til full satsing med trening og løp. Noe hun tydelig hadde talent for.

De siste årene har hun imidlertid også drevet med mye annet, og etablerte blant annet Jotunheimen Fjellmat der hun jobbet med foredling av egen produksjon og salg direkte til forbruker. Erfaring som kan komme godt med når hun nå er i gang igjen og har mulighet for å etablere samarbeid med andre lokalmatprodusenter i Numedal.

Arvid Mæland blir ofte referert til som cowboyen, og da aner vi raskt at det innebærer mer enn en cowboyhatt eller to og mega size beltespenne. De ulike mediene i Rogaland har fulgt Arvid fra starten av hans karriere, og selv om Numedalsnett har til gode å lese biografien som ble gitt ut i 2014 har de ulike kommentarene som er å finne i et utall artikler fra ulike medier latt oss forstå at vi har å gjøre med en mann som er langt utenfor den tradisjonelle A4 rammen og med en kreativitet og handlekraft som kan blåse den mest hardføre av banen. Da MIN besøkte han og kona onsdag var de nettopp kommet tilbake fra en lang reise i Sør Amerika med et knippe kunder. Med den største selvfølgelighet ramset han opp turer til Kilimanjaro, Buenos Aires, Chile, Påskeøya og andre mer eller mindre eksotiske reisemål. For Arvid har nemlig jobbet mye som turoperatør og eventskaper innen reiselivet og hadde på det meste eget selskap med ti ansatte. Men mannen sitter sjelden i ro, og hjernen går tydelig på høygir hele tiden. Nye tanker fører til nye prosjekter, og nye prosjekter betyr at noen baller må legges ned. Arvid er tydelig en handlingens mann, og ser ut til å lande på beina med det meste. Selv om det kanskje ikke alltid ble der han hadde tenkt å lande. Men hva betyr vel det så lenge en har det moro på reisen? Da Fløtterud ble kjøpt levde de «i koffert», og var egentlig på god veg til å kjøpe en vingård i Kroatia. Av ulike grunner ble den planen skrinlagt, og han havna i Rollag hvor han ser ut til å trives med kone, hus, hund og katt. Eller kan hende var katten det eneste husdyret de ennå ikke har?

Matopplevelser i Numedal har fått to kreative og initiativrike nye medlemmer med på laget, og mye sier oss at det ikke blir så lenge til neste kapittel er klart til å skrives. De ønsker nemlig å bruke gården til opplevelser av ulike slag, og har i tillegg nye turer i både inn- og utland allerede på agendaen.

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
John Jairo Muñoz, Rødberg (65)
Even Amandus Røed, Veggli (27)
Gro Andersen, 3632 Uvdal (55)
Andrea Nørstebø, Uvdal (14)
Nina Landerud Myhra, Svene (17)
Iselin Omdalen , Rødberg (32)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Marte Bergvad Røssum, Kongsberg (21)
Andre eller uspesifisert bosted
Benjamin Aker (41)
Iris Skjolde (37)
Vetle Fiskum, Vestfossen (11)
Britt Nymoen, Nedre Eggedal (67)
Vetle Fiskum, Ormåsen (11)
Iselin Omdalen, Dagali (32)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren