Numedalsnett
Søndag 26. mai   |     Du er her: Forsiden >
PrintEn storslagen havneby til keiserens ære


Den berømte kong Herodes den store, som var konge i Jødeland da Jesus ble født, var en av oldtidens største byggherrer. Han restaurerte og utvidet templet i Jerusalem, og han bygde mange slott og borger og nye byer. Den mest kjente byen var den storslåtte havnebyen Cæsarea, mellom dagens Tel Aviv og Haifa

Tekst og foto: Anne Berit Fjermedal Gali 
 

Det er utført mange arkeologiske utgravninger helt siden 50-årene, og mer og mer av denne byen i romersk stil er kommet fram i lyset. Cæsarea er blitt en av de store turistattraksjonene i Israel. Et stort teater, det eldste i landet, er restaurert, nesten til sin fordums glans, og brukes til konserter o.l. Jeg har selv vært der på en operaforestilling. Det har 4000 sitteplasser og har en spektakulær plassering, like innenfor stranda med solnedgangen og havet midt imot. En annen attraksjon er et 250 m langt og 50 m bredt amfiteater som ble brukt til hesteveddeløp, sport og annen underholdning. Det har 10.000 sitteplasser.

Helt i strandkanten stod et stort palass der man i 1961 fant ei steinplate med Pilatus' navn. Vi husker Pilatus fra påskeevangeliet, han var romersk landshøvding. Det var han som satte røveren Barrabas fri og sendte Jesus videre til å bli korsfestet. En mener at det var i dette palasset i Cæsarea at hedningemisjonæren Paulus satt som fange i to år før han som romersk borger innanket sin sak for keiseren og ble sendt til Rom. Ellers hadde byen et luksuriøst badehus, et tempel bygd til ære for keiser Augustus, alt bygd av hvit marmor, et nettverk av gater, samt et avansert kloakksystem.

Men det kanskje mest imponerende byggverket i Cæsarea er den store, halvsirkelformede, undersjøiske havnen som kong Herodes lot bygge. Det var ingen naturlig havn her, men ved hjelp av avansert teknikk, bl a ved å fylle store steiner i sjøen, ble en stor kunstig havn bygd, 500 m lang og 270 m vid. I dag ligger havnen på bunnen av sjøen, men den kan sees på flyfoto. For noen år siden fant arkeologer en stor samling gullmynter, minst 2000, seks kilo tilsammen, som kanskje stammer fra et skip som har lidd skipbrudd. Herodes plan var at denne havnen skulle øke handelen med Østen. I det hele tatt var Cæsarea Herodes' vindu til den gresk-romerske verden som han elsket så høyt.

Opprinnelig var det en liten by her, kalt Stratons tårn, bygd et par hundre år tidligere. I år 30 ble den gitt til Herodes, som kalte den Cæsarea til ære for keiser Augustus. Det tok 12 år å bygge den, i år 10 f. Kr. var det innvielse med store festiviteter, og i år 6 f. Kr. ble den hovedkvarter for de romerske styresmaktene i landet. I Apostlenes gjerninger i Bibelen leser vi om den romerske høvedsmannen Kornelius. Han bodde i Cæsarea og kom til kristen tro med hele sitt hus. Det var en blandet befolkning i byen, både jøder og ikke jøder. I år 66 gjorde jødene opprør, romerne slå den ned og drepte 20.000 jøder. Dette ble begynnelsen til det store opprøret mot romerne, kalt den jødiske krig, som endte med at Jerusalem og templet ble ødelagt i år 70 e. Kr.

Da romerriket falt, ble Cæsarea bysantinsk hovedstad i landet. I det 3. og 4. århundre var byen sete for kjente kirkefedre som Origenes og Eusebius, og Middelhavsområdets nest største bibliotek ble opprettet. Så kom byen på arabernes hender i år 640, noe som førte til forfall. På 1100-tallet kom korsfarerne som tok i bruk havnen igjen. De bygget også en mektig borg, som det er rester av i dag. Korsfarerne utførte en grusom massakre på den muslimske befolkning, og da deres styre kom til en slutt på slutten av 1200-tallet, ble byen ødelagt. Det var den inntil begynnelsen av 1900-tallet da de ottomanske (tyrkiske) styresmaktene plasserte bosniske flyktninger der. Men i dag er Cæsarea altså en nasjonalpark og turistsenter.
 
Amfiteateret. Palasset i bakgrunnen
Cesarea. Palasset ved sjøen og amfiteateret. Havna i bakgrunnen
Det 250 m lange amfiteateret som ble brukt til hesteveddeløp og sport
Det romerske badehuset hadde oppvarming under golvet
Det romerske teateret er restaurert med 4000 sitteplasser
Flisebelagt golv i badehuset
Havna
Korsfarerfestningen
Palasset ved sjøen, der Paulus trolig var fange i to år
Pontius Pilatus innskrift
Romersk badehus
Vakkert mosaikkgolv fra badehuset
 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Gro Kristin Svingen, Veggli (47)
Kjersti Lesteberg, Nore (28)
Inger Bølviken, Rødberg (66)
Lena Merethe Jensen, Rødberg (43)
Reino Skjøtskift, Uvdal (60)
Gro-Kristin Landerud Svingen, Veggli (47)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
elisabeth lybekk hansen, sandsvær (35)
Andre eller uspesifisert bosted
Hedda Grepperud, Houston, Texas (37)
Karine Gaarder, Rollag (38)
Lidvard Hytta, Tunhovd (83)
Gunbjørg Danielsen Thoresen, Drammen (71)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren