Numedalsnett
Søndag 26. mai   |     Du er her: Forsiden >
PrintBuskerud fylkeskommunes bevaringspris 2018


Den gjeveste prisen ble tildelt Anders Thygesen for restaurering av Vestfossen kapell i Øvre Eiker kommune

Tekst og foto: Redaksjonen


 
 
 

Buskerud fylkeskommunes bevaringspris ble opprettet av Hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse 14. november 2018 for å rette oppmerksomhet mot alt det flotte bevaringsarbeidet som gjøres av eiere, forvaltere og organisasjoner i Buskerud. Bevaringsprisen tildeles årlig av Buskerud kulturminneråd, og er en hederspris for bygninger og anlegg.

Kandidater til prisen kan være av to kategorier:

1.       Forbilledlig istandsetting og restaurering av bygninger og anlegg etter antikvariske prinsipper

2.       Nybygg innenfor verneverdige kulturmiljøer, som i sin form og materialbruks samspiller med stedets historiske karakter på en forbilledlig måte. Kandidater til prisen skal ha god arkitektonisk utforming. Kandidatene skal normalt oppfylle sentrale krav innenfor miljø og universell utforming

Prisen kan tildeles privatpersoner, organisasjoner og virksomheter, private og/eller offentlige, og kan gis til bygninger og prosjekter som er ferdigstilt i løpet av de siste tre årene. Den kan ikke søkes, men kandidater kan nomineres på bakgrunn av et begrunnet forslag.

Buskerud fylkeskommune mottok 15 nominasjoner av i alt 14 kandidater. Diplom og hedrende omtale ble av Buskerud kulturminneråd gitt til Norsk jernbaneklubb for restaurering av tre jernbanevogner – Krøderbanen og Lier bygdetun for istandsetting av «Perseverkstedet». Den gjeveste prisen gikk imidlertid til Anders Thygesen for restaurering av Vestfossen kapell i Øvre Eiker kommune.

Vestfossen kapell ble oppført i 1863 som bedehus og tatt i bruk som kirke for Vestfossen i 1902. Bygningen fungerte som kirke fram til 2011. Anders Thygesen overtok bygningen i 2012 og har istandsatt bygningen etter antikvariske retningslinjer med reparasjon av tak og gjenbruk av eksisterende tegltakstein, fjerning av huntonittplater og oppmaling av det opprinnelige panelet og interiørdetaljer med linoljemaling, restaurering av vinder mm. Thygesen har etablert et kurssenter og verksted i bygningen.

Vestfossen kapell har blitt et sted folk reiser til fra hele verden for å oppleve atmosfæren og lære bevaringsverdig håndverk. Det er et vakkert eksempel på hvordan bevaring og moderne bruk kan gå hånd i hånd, samt vise muligheter med ny bruk av en verneverdig bygning. I tillegg er bygningen i bruk som en aktivitetsarena med fokus på tradisjonshåndverk. Vestfossen kapell er dermed vern av både materiell og immateriell kulturarv.

Eksteriøret er tilnærmet opprinnelig og det er lagt ned mye arbeid i vedlikehold og istandsetting av interiørdetaljer i trapper, dører og vinduer etter antikvariske retningslinjer. Bygningen viste seg å være i mye dårligere stand enn noen ante, og både utgifter og arbeidsinnsats gikk til himmels. Anders Thygesen holdt likevel fast i den gode ideen og har skap noe helt unikt med mye innsats og beskjedne midler. Det er derfor en meget verdig vinner av den første bevaringsprisen fra Buskerud fylkeskommune.

Thygesen ga i sin takketale honnør til Vestfossens beboere for varm velkomst og gode oppmuntringer undervegs. Han var usikker på hvordan lokalbefolkningen ville reagere på at de kjente kristne symbolene ble fjernet, og bygningen gjort om til helt andre formål. Men han har bare fått godord og lykkeønsker, og kapellet er i dag blitt en attraksjon i seg selv, der gammel og ny historie møtes i skjønn forening. Thygesen bygger kajakker etter gamle eskimotradisjoner, og kursene trekker folk fra hele verden.
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Gro Kristin Svingen, Veggli (47)
Kjersti Lesteberg, Nore (28)
Inger Bølviken, Rødberg (66)
Lena Merethe Jensen, Rødberg (43)
Reino Skjøtskift, Uvdal (60)
Gro-Kristin Landerud Svingen, Veggli (47)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
elisabeth lybekk hansen, sandsvær (35)
Andre eller uspesifisert bosted
Hedda Grepperud, Houston, Texas (37)
Karine Gaarder, Rollag (38)
Lidvard Hytta, Tunhovd (83)
Gunbjørg Danielsen Thoresen, Drammen (71)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren