Numedalsnett
Torsdag 14. november   |     Du er her: Forsiden >
PrintEvju & EvjuFredag 21 juni åpner Lågdalsmuseet i Kongsberg dørene for utstillingen Evju & Evju.


Tekst: Pressemelding

 


 

Utstillingen er en fargerik retrospektiv utstilling av Flesberg-kunstneren Tor Einar Evju, der han viser malerier av landskap og eventyr på tvers av en lang og innholdsrik karriere. Men i tillegg har Evju også invitert med seg sønnen, London-baserte Kristian Evju, som vil vise frem sine malerier og tegninger.

Evju & Evju blir den første utstillingen med Tor Einar og Kristian Evju sammen på over 7 år, og da føles det riktig å gjøre det i hjemfylket Buskerud, og i Kongsberg.

Tor Einar Evju (1952) er født og oppvokst i Flesberg i Numedal. Han bestemte seg for å bli kunstner rundt tiden da sønnen Kristian ble født i Lyngdal i 1980. Igjennom en lang og innholdsrik karriere har han etablert seg som en helt unik landskap og eventyr-maler, med en sterk vilje til å gå annerledes veier enn sine kollegaer innen kunstfeltet. De dramatiske og intrikate naturmaleriene hans kan sees i museer, sentre, familieparker og hjem over hele landet, mye av det laget som del av prosjekter der han samarbeidet med filmmaker Ivo Caprino og barndomsvennen Jan Fekjan. Evju har et lidenskapelig forhold til natur og historiefortelling, men i maleriene har han igjennom hele karrieren vært opptatt av en ting fremfor noe annet, og det er jakten på lyset - hvordan det speiles i vann og himmelflater, skog og fjell, og hvordan han kan fange dette med maling og pensler hjemme på atelieret i Lyngdal.

I utstillingen Evju & Evju inviterer han sønnen Kristian Evju til å være med på et billedlig tilbakeblikk på sine 40 år som maler, der han selv kommer til å vise frem malerier fra forskjellige tidsperioder i karrieren, og sønnen supplerer dette ved å vise helt nye arbeider fra prosjektet Portals - der han tar for seg tanker om visuell historieformidling i en respektfull parallell til farens mimringer.

Kristian Evju (1980) bor og arbeider som kunstner på heltid i London, og er representert av internasjonale gallerier i Tyskland, Storbritannia og Kina. Her i Norge representeres han av Galleri Semmingsen i Oslo. Han har vunnet en rekke internasjonale prise for sine fotorealistiske blyanttegninger og malerier, og ble omtalt av The Times i Storbritannia som en ‘artist to watch’ allerede som student i London. Tegningene og maleriene hans er ofte inspirert av historiske arkiver, der han utforsker viktige og uviktige historiske øyeblikk igjennom fiktive tegninger.

Både far og sønn maler intrikate og dramatiske arbeider på håndverksmessig høyt nivå, og de har begge en forkjærlighet til historiefortelling som kommer til sterkt uttrykk i arbeidene de viser sammen ved Lågdalsmuseet i  sommer. Kristian Evju: I det fiktive (eventyrene) finnes en lengsel etter en annen tid og et annet sted - etter kraften til å endre det som er eller var, men det er også å speile virkeligheten uten å hevde å representere sannhet eller fakta. Fiksjonen står fri til å etterforske temaer og tanker som kan være vanskelige eller umulige å forstå eller diskutere innenfor vanligere, mer faktuelle rammer.

Slik er maleriet også en teaterscene. En scene som er gjort klar - men uten å være bundet til et manus. For maleriet representerer kun et frosset, imaginært øyeblikk som er satt fri fra tid, ord, og sannhet, men som allikevel omfavner alt dette igjennom tilskuerens øyne. Maleriet er en illusjon. Det er kun overflate. Det finnes ikke annet enn malingstrøk innenfor rammene, men allikevel ser og opplever vi verdener, fantasier, drømmer og følelser.

Begge kunstnerne vil være tilstede på åpningen, fredag den 21 juni, og fra 14 - 17:00 på lørdag 22 juni. Alle er hjertelig velkomne.
 
Kristian Evju - Bindings III (2019) 40x45 cm, blyant på papir
Tor Einar Evju - Gullslottet som Hang i Lufta (2001) 60x80 cm, akryl på lerret.
Kristian Evju - Machinations III (2016) 87x87 cm, blyant på papir. 
Tor Einar Evju - Tekslehogget Eventyr (2017) 100x120 cm, akryl på lerret.
Tor Einar Evju - Tekslehogget fra Vest (2011) 60x80 cm, akryl på lerret.
Kristian Evju -  Titan II (2018) 150x150 cm, akryl på lerret.
Poster/plakat Evju & Evju
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Hege Andersen, Uvdal (34)
Lars Melby, RØDBERG (46)
LIV MARIT HELGERUD, VEGGLI (34)
Vidar Kittilsen, Nore (50)
Sondre Bergan, VEGGLI (15)
Gunnar Øystein Helmersen, Rødberg (64)
Åsmund Traaen, Rollag (67)
Gunhild Vøllo, Uvdal (23)
Oddvar Grøtterud, Uvdal (33)
Sondre Bergan, Veggli (15)
Leander Plassen, Uvdal (9)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Andre eller uspesifisert bosted
Liv Kari Haug (44)
Stian Steindal (36)
Liv Inger Løkseth, Rollag (30)
Leonora Syla, oslo (14)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren