Numedalsnett
Onsdag 23. oktober   |     Du er her: Forsiden >
PrintValgtider


Det er mye som skal velges neste mandag. Både kommunestyre, fylkesting, menighetsråd og kirkevalg. De tre første kjenner de fleste godt til, men hva er egentlig kirkevalget? I Nore og Uvdal er det en representant som stiller til valg for en ny periode i Bispedømmerådet på lista for Åpen folkekirke

Tekst: Redaksjonen

 

 
 

Hva er kirkevalget?

I kirkevalget er alle som er medlemmer av Den norske kirke, fra de er fylt 15 år, med på å bestemme hvem som skal sitte i menighetsrådet i den lokale menigheten og hvem som skal sitte i bispedømmeråd (det regionale nivået)/kirkemøtet (den nasjonale kirken). Den regionale kirken er bispedømmet du bor i, for oss er det Tunsberg. Det nasjonale nivået er Kirkemøtet. Det er cirka 1200 menigheter fordelt på 11 bispedømmer i Norge. I Kirkevalget stemmer du på representanter til både menighetsråd og bispedømmeråd/Kirkemøtet.

Bakgrunnen for dette er at Den norske kirke er demokratisk, og alle medlemmene kan være med på å forme kirken. Det er viktig at det ikke bare er de som går aktivt i kirken som er med på å forme den. Alle som er døpt er like mye verdt som medlem i kirken vår, og kan være med på å påvirke utviklingen i kirken.

Kirkevalget er to valg i ett, ikke så ulikt kommunevalget, der alle over 18 kan stemme på politikere til både kommunestyre og til fylkestinget. I Kirkevalget stemmer man altså på kandidater til menighetsråd og kandidater til bispedømmeråd og Kirkemøtet. I alle bispedømmer kan man velge mellom flere lister i bispedømmerådsvalget, mens i valg til menighetsråd er det mest vanlig med kun ei liste. Man må fylle minst 15 år i år for å stemme, det er religiøs myndighetsalder i Norge.

Menighetsrådet bestemmer hva menigheten skal jobbe med. Rådet er involvert i utforming av gudstjenester, konfirmantundervisning, tiltak for barn, eldre, innvandrere og andre. Menighetsrådet gjør en verdifull innsats for kirken i lokalmiljøet og består av mellom fire og ti medlemmer, pluss varamedlemmer og sokneprest.

Valg til menighetsråd innebærer også indirekte valg til kirkelig fellesråd. Det er ett kirkelig fellesråd i hver kommune. Fellesrådet ivaretar administrative og økonomiske oppgaver på vegne av soknene og de utarbeider mål og planer for den kirkelige virksomheten i kommunen. I tillegg skal fellesrådet fremme samarbeid mellom menighetsrådene og ivareta soknenes interesser i kommunen. Fellesrådet har ansvar for kirkebygg og gravplasser, og har arbeidsgiveransvar for kirkelig tilsatte (med unntak av prestene, som har bispedømmerådene som arbeidsgiver).

Bispedømmerådet er de som ansetter prester og jobber for kirkens beste i bispedømmet. I bispedømmerådet sitter det ti eller elleve medlemmer. Sju av disse er valgt av kirkens medlemmer. I tillegg sitter biskopen, en valgt prest og en annen kirkelig ansatt

«Kirkens storting»: De som blir valgt inn i bispedømmerådene utgjør sammen Kirkemøtet, og medlemmene der er med på å påvirke og bestemme viktige lover, uttalelser og retningsvalg på nasjonalt nivå i kirken. Kirkemøtet kalles ofte kirkens «storting», og de 116 medlemmene møtes årlig til et ukeslangt møte.

I vårt bispedømme kan du velge mellom Bønnelista, Nominasjonskomiteens liste og Åpen folkekirke. På åpen folkekirke sin liste er det en lokal som stiller til valg, Merete Bekkeseth Brandsgård, fra Uvdal. Hun stiller til valg for sin andre periode i bispedømmerådet. Listene har ulik profil, du kan besøke hjemmesidene til de ulike listene for å bli bedre kjent med hva kandidatene står for.

Kirkevalget er hvert fjerde år, samtidig med kommunevalget. Altså er valgdagen mandag 9. september i år, og mange har valgdag også søndag 8. september. Det går også an å forhåndsstemme i perioden 10. august til 6. september. I Nore og Uvdal kan du gjøre det på kirkekontoret i kontorets åpningstider.

Selve valgdagen(e) foregår i lokaler i «umiddelbar nærhet» til kommunevalget. Altså er det samme sted og tid som kommunevalget. Det skal være godt skiltet og lett å finne fram til.

Foto: kirkerådet

Kilde: https://kirken.no/nb-NO/om-kirken/slik-styres-kirken/kirkevalget/sporsmal-og-svar/

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Gjertrud Nymoen, uvdal (33)
Oddvar Hunemo, Nore (64)
VIOLA LOFTSGÅRD BERGERUD, Rødberg (44)
Malvin Haugen, Veggli (25)
Martine Kirkevollen Bergan, Uvdal (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Leif Andersen, Kongsberg (45)
Kjersti L. Holtan, KONGSBERG (26)
Liv Flatin, Kongsberg (68)
Andre eller uspesifisert bosted
Gustav Pedersen (71)
Chrisander Rønneseth, Lampeland, p.t. Houston Texas (29)
Trond Leon Hystad, Torp (41)
Camilla Fongen, Uvdal (28)
Trond Leon Hystad, Sarpsborg (41)
ingar berg, Eggedal (51)
Synnøve Rudi, Oslo (86)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren