Numedalsnett
Torsdag 14. november   |     Du er her: Forsiden >
PrintFjellvitt som kultur- og historieformidler


Akevitt er kultur. På mange plan. Akevittklubben Fjellvitt har siden 2010 delt ut ærespriser til enkeltpersoner og bedrifter som satt Numedal på kartet og bidratt til ulike former for historie- og kulturformidling. I år feirer akevitten Fjellvitt 10 årsjubileum, og for å sette også akevittklubben på kartet som en viktig formidler har klubben valgt å gi æresprisen til seg selv

Pressemelding: Akevittklubben Fjellvitt v/skrivar Vilhelm Håvardsrud

 
 

Allerede tidlig på 2000 tallet hadde to av Nore og Uvdals driftigste damer en visjon om å lansere en lokal akevittklubb. Gunhild Vikan og Anne Berit Nicolaysen tok kontakt med Norske Akevitters Venner, gjorde grunnarbeidet og la til rette for at det den 20. september i 2005 kunne innkalles til stiftelsesmøte. De var også sentrale styremedlemmer i en rekke år.

Inger Glesne ble klubbens første president, og det var stor aktivitet på mange plan. Det tok ikke lang tid før ideen om en egen akevitt ble lansert, og de kreative sjeler lagde da sin egen akevitt med en egendefinert blanding av allerede eksisterende akevitter. Presidenten prydet etiketten sammen med en serie årstall av interesse for akevittens historie.

Dette ble en stor suksess, og styret jobbet i de kommende årene videre med tanken på å produsere en egen akevitt. Målet for akevittklubben Fjellvitt er å arbeide for å ivareta vår særnorske kulturarv, og i formålsparagrafen står det blant annet at «Fjellvitt ser det som en stor oppgave å fremme denne høyt skattede og edle drikk, og ytterligere befeste dens selvfølgelige plass på bordet innenfor vår stolte og tradisjonsrike særnorske mat- og drikkekultur, samt hindre ukulturell omgang med samme.» I april 2009 dro en gruppe fra akevittklubben til K. G. Puntervold AS i Grimstad for å hente noen smaksprøver, og i mai samme år ble det arrangert en smakstest der dagens Fjellvitt gikk av med seieren. Høsten 2009 ble den nye akevitten Fjellvitt formelt lansert på Fjellmatfestivalen på Torsetlia.

Kultur- og historieformidling har hele tiden stått veldig sentralt, både nasjonalt og lokalt. I utarbeidelsen av etikett og informasjonsmateriell ble det tatt kontakt med Identicon i Tønsberg som bistod med den kreative utformingen. Fjellet er en viktig del av livet og historien i Numedal, så navnet Fjellvitt var tidlig på plass. Fotograf Johan Brun er kjent for sine mange flotte bilder fra fjellet, og akevittklubben tok kontakt med ham for å få tillatelse til å bruke ett av hans mest kjente bilder på etiketten. Johan Brun var velvilligheten selv, og ga tillatelse til bruk av flere av hans bilder. På baksiden av flasken danner da også et annet av hans bilder bakgrunn for historieformidlingen som der fortelles.

Akevittklubben Fjellvitt har hatt flere prominente gjester på besøk. Den 26. juni 2010 kom Torkjell Berulfsen og holdt et foredrag med tema «Brennevin er sunt» på medlemsfest på Trollstua. Her møtte også Ole Puntervold som hadde stått for produksjonen av den nye akevitten. Senere fulgte flere spennende foredrag og klubben har også arrangert flere turer.

Med salg av akevitten fulgte også royalties, og akevittklubben ønsket å bruke disse midlene til videre utvikling. Akevittklubben drømte tidlig om å arrangere en akevittfestival, der blant annet lokale mattradisjoner skulle være i fokus. Tanken var å kombinere dette med Rødbergdagene, og på årsmøtet i 2012 ble det vedtatt å støtte utvikling og gjennomføring av en Fjellvitt- og matfestival i 2013 og bevilget inntil 200 000 kroner av inntekter av royalty. Liv Berven ble hyret som prosjektleder. Å bygge en festival er en langsiktig prosess, og det ble laget en femårsavtale med prosjektleder og det nye matnettverket Matopplevelser i Numedal som skulle stå for planlegging og gjennomføring av festivalen.

Den første Matfestivalen ble arrangert 29. juni 2013. Det ble servert mat og drikke til nesten 750 personer i løpet av 24 timer. Sju kokker fra Bølgen og Moi lagde fantastisk mat med kun lokale råvarer. Matfestivalen fikk bra omtale i media og ble en kjempe suksess. Til sammen har Fjellvitt støttet matfestivalen med nærmere 300 000 i løpet av en femårsperiode.

Akevittklubben Fjellvitt har tre årlige arrangement med økende oppslutning, alle med faste tidspunkt. Årsmøte i januar, fag-/sommertur i juni og utdeling av Fjellvitts ærespris på Fjellmatfestivalen på Torsetlia i november.

Akevittklubben lanserer i jubileumsåret en ny akevitt som har fått det velklingende navnet ‘Hardangervidda’. Styret i Fjellvitt håper dette vil styrke klubben og samholdet om å sette pris på lokale tradisjoner både på kort og lang sikt. Vi må lære oss å være stolte over det vi har.

Overskuddet av royalties har siden Fjellvitt-akevitten ble lansert gått til å støtte enkeltpersoner og bedrifter som har satt Numedal på kartet og bidratt til ulike former for historie- og kulturformidling. Følgende har tidligere fått tildelt æresprisen:
2010 – Johan Brun

2011 – Arve Flatin
2012 – Gunhild Aasen
2013 – Even Tråen
2014 – Tuva Thorson og Knut Kolstad
2015 – Egil Nygård
2016 – Lampeland Hotell v/Kari Tveiten
2017 – Geir Erik Prestegården
2018 – Fentun v/Guri Skjøtskift
 
 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Hege Andersen, Uvdal (34)
Lars Melby, RØDBERG (46)
LIV MARIT HELGERUD, VEGGLI (34)
Vidar Kittilsen, Nore (50)
Sondre Bergan, VEGGLI (15)
Gunnar Øystein Helmersen, Rødberg (64)
Åsmund Traaen, Rollag (67)
Gunhild Vøllo, Uvdal (23)
Oddvar Grøtterud, Uvdal (33)
Sondre Bergan, Veggli (15)
Leander Plassen, Uvdal (9)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Andre eller uspesifisert bosted
Liv Kari Haug (44)
Stian Steindal (36)
Liv Inger Løkseth, Rollag (30)
Leonora Syla, oslo (14)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren