Numedalsnett
Onsdag 22. januar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSpor av Jerusalems ødeleggelserI Bibelens fortelling om Jesu inntog i Jerusalem på Palmesøndag, leser vi følgende profeti:
“Da han kom nær og så byen, gråt han over den, og sa: Visste også du, om enn først på denne din dag, hva som tjener til din fred! Men nå er det skjult for dine øyne. For dager skal komme over deg, da dine fiender kaster en voll opp omkring deg, og de skal kringsette deg og trenge deg fra alle kanter. Og de skal slå deg til jorden, og dine barn i deg. De skal ikke la stein bli tilbake på stein, fordi du ikke kjente din besøkelsestid.”


Tekst og foto: Anne Berit Fjermedal Gali

 
 
Disse ordene av Jesus ble bokstavelig talt oppfylt knapt 40 år senere, i år 70 e.Kr. Jeg har tidligere fortalt om ødeleggelsen av Masada i Judea ørken i år 73 og Gamla på Golanhøydene, tre år tidligere. Alle disse ødeleggelsene var del av den jødiske krig mot den mektige romerske okkupasjonsmakten. Jeg har tidligere også fortalt om hvordan kong Herodes hadde bygd ut tempelplassen og restaurert templet til et praktbygg som var viden kjent i oldtiden. Den som ikke har sett tempelet i Jerusalem, har ikke sett en vakker bygning, ble det sagt. Så plutselig var det jevnet med jorden og byen brent ned. Dette var en katastrofe av dimensjoner. Det var imidlertid ikke første gang det skjedde, for noen hundre år tidligere, ble Salomos tempel ødelagt av kong Nebukadnesar, nøyaktig på samme dato, 9. Av (tilsvarer juli/august i vår kalender). Den gangen ble tempelet bygd opp igjen noen år seinere, men andre gangen skjedde ikke det, og jødene har siden ikke hatt noe tempel. En måned etter tempelets ødeleggelse ble hele den såkalte Øvrebyen, der prestene og aristokratiet bodde, lagt i aske. De som inntil da hadde overlevd sult og sykdommer, ble slaktet ned av romerne. De som overlevde dette, ble tatt som fanger.

Historieskriveren Josefus Flavius beskriver den forferdelige hungersnøden forut for ødeleggelsen. “I hvert eneste hus der det var det minste mat, sloss slektningene om det. Opprørerne gikk hungrende omkring med åpen munn som vanvittige hunder, og de gnagde på alt de kom over: belter, sko, til og med læret på skjoldene.” Han forteller om kvinner som i desperasjon endog drepte og spiste sine egne spebarn. Etter at romerne hadde inntatt bymurene, “strømmet de ut i gatene og drepte alle de fant. De brente ned husene med alle som hadde tatt tilflukt inni. Så stor var nedslaktingen at flammene mange steder sluknet på grunn av blodet som strømmet.” Av dem som ikke ble drept ble de “største og vakreste blant ungdommen tatt til side med tanke på seiersmarsjen. Av de øvrige ble alle som var mer enn sytten år sendt til gruvene i Egypt eller til provinsene for å bli drept med sverd eller av ville dyr i teatrene. De under sytten ble solgt.” Josefus Flavius forteller at 97.000 ble tatt til fange, mens så mange som 1.1 million, de fleste av jødisk slekt, ble drept eller mistet livet under krigen.

Jerusalem ble bygd opp igjen som en romersk by, deretter ødelagt og bygd opp igjen av skiftende okkupasjonsmakter gjennom flere hundre år. Den siste ødeleggelsen skjedde i den såkalte Uavhengighetskrigen i 1947-48. 14. mai 1948 ble staten Israel opprettet, men neste dag gikk alle de arabiske nabolandene til angrep, noe som blant annet resulterte i at Jordan okkuperte Judea og Samaria, senere kalt Vestbredden, og hele den østlige del av Jerusalem, inkludert Gamlebyen. Det jødiske kvarter i Gamlebyen med sine mange synagoger ble nesten totalt jevnet med jorden. Da Israel etter seksdagerskrigen i 1967 igjen fikk adgang til Gamlebyen, stod man overfor en stor gjenoppbyggingsoppgave. Samtidig hadde man en unik mulighet til å gjennomføre store arkeologiske utgravninger. Disse to oppgavene gikk faktisk hånd i hånd, og i dag fins det flere arkeologiske museer under boligblokker.

Et besøk der er en interessant opplevelse. I utgravningene ble det nemlig avdekket nesten 2000 år gamle “skatter” som gir et blikk inn i datidens liv. Det er som en tidsreise. Et av museene kalles “Det brente hus-museet”. Det ligger seks meter under dagens gatenivå og er et av flere bolighus i et luksuriøst og storslått nabolag. Man fant vakre mosaikkgolv og fresker i romersk stil, rituelle bad, søyler, steinbord, møllesteiner, glass- og keramikkgjenstander, bare for å nevne noe. Og man fant aske, bokstavelig talt spor etter brannen i år 70. Til og med knoklene av en arm, trolig tilhørende ei ung kvinne  20-årene, ble funnet i askelagene. De dramatiske hendelsene blir presentert gjennom  en audiovisuell forestilling i tillegg til utstillinger av arkeologiske funn.
 
 
 
Det jødiske kvarter i Gamlebyen i Jerusalem i ruiner i  1967. Arkeologiske utgravninger og gjenoppbygging gikk hånd i hånd. 
 
 En inngravert sjuarmet lysestake, det fremste av jødiske symboler
 
 Golvfliser i romersk stil
 
 Knokkelen av  en ung kvinnes arm, drept under ødeleggelsen av Jerusalem
 
 Nesten 2000 år gamle keramikkgjenstander
 
 Rester av en rikmannsvilla som ble ødelagt i år 70
 
 Romerske fresker med sot fra brannen i år 70
 
 Søylekapiteler fra en rikmannsvilla
 
 Trapper ned til et rituelt bad
 
 Vakre mosaikkgolv.
 
 
 
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Ole-Sondre Rustgaard, Nore (26)
Arne Henrik Hansen, Veggli (89)
Nils Ole Håvardsrud, Uvdal (23)
Øystein Røed, Veggli (21)
Marthe Nes, Uvdal (26)
marthe, cristina ness, rødberg (26)
Knut Deinboll, Uvdal (47)
ove håvard haug, rødberg (55)
Wenche Wioleth Hagen, Uvdal (76)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Christian Haugan, Kongsberg (36)
Janne Sølvi Weseth, Kongsberg (41)
Berit Troppen, Kongsberg (47)
Hans Waagen, Kongsberg (46)
Andre eller uspesifisert bosted
Erlend Midttun Bæra (23)
Anne Grete Baksjøberg, Darbu (68)
Terje Aasen, Rødberg/ Kongsberg (47)
Tommy Fedreheim, Brumunddal (51)
Kent Ole Haukjem (41)
Ann Kristin Midtskogen, Noresund (50)
Helle Kristensen, nesbyen (14)
Solfrid Røste, Øygardsgrend (57)
Solfrid Røste, Rødberg (57)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren