Numedalsnett
Lørdag 23. juni   |     Du er her: Forsiden > Kultur >
PrintKulturprisen til Kyrre Andreassen
25. november 2006
Kyrre AndreassenNore og Uvdal kommunes kulturpris for 2006 ble i går gitt til Kyrre Andreassen
 
 

Prisen ble overrakt på Numedal videregående skole av Kristin Flaata Mehlum, leder for Hovedutvalg for skole, barnehage og kultur. Kulturprisen ble opprettet i 1982 med egne statutter og skal stimulere til kulturarbeid. Prisen kan tildeles enkeltpersoner eller lag/foreninger:

Prisen er et trykk av Oddmund Kristiansen.

- Jeg er ikke noe glad i å snakke. Det er derfor jeg skriver, smilte Andreassen da han innledet sin takketale. Han var glad for å få prisen, og rettet en spesiell takk Uvdal fotball. - Det var alle historiene og ”ljugingen” fra dem og som gav meg inspirasjon til å skrive og interessen for å fortelle en historie.


Begrunnelse - Kyrre Andreassen

Kyrre Andreassen debuterte som forfatter i 1997 med novellesamlinga ”Det er her du har venna dine”. I 1999 kom romanen ”Barringer” og i høst kom ”Svendsen catering”. I mellomtida har Kyrre skrevet to skuespill. Han er født i 1971 og vokste opp på Rødberg og ble i Nore og Uvdal til han var ferdig med den videregående skolen da han reiste ut for å studere. Etter hvert slo han seg ned i Drammen og er nå iferd med å bli stempla som Drammens-forfatter. Det er derfor om å gjøre at Nore og Uvdal kommune markerer hans tilhørighet til miljøet her, og viser at vi verdsetter kunsten hans og tilknytningen til vår kommune ved å gi han kulturprisen for 2006

Kyrre AndreassenFra debuten ble Kyrre lagt merke til for det særegne språket og evnen til å skilder miljøet rundt handlinga. Språket kan til tider virke rått og hardt, men setter gjerne personens handlinger og tanker i kontrast til omgivelsene. Personene slites ofte mellomen følelse av å være mistilpassa og rotløse, og svært sterke følelser av personlige forpliktelser. Men så viser det seg ofte at de har svært sterke røtter i miljøet rundt dem, og at de føler stor grad av ansvar for venner og familie, f.eks bestemor til hovedpersonen i Barringer.

Det er lite ekstraordinært ved Kyrres personer og miljø. Tvert imot er de vanlige personer som skal begynne å studere, jobber på bensinstasjon, på kjøkkenet på sjukeheimen eller driver et catering-firma. Og miljøet er konkret og nært framstilt, både Rotberg som han brukte i de to første bøkene, og Drammen som er ramma for den siste.

At Rotberg har sterke fellestrekk med Rødberg, og at miljøet i Det er her du har venna dine og i Barringer, er lett gjenkjennelig for oss som bor øvert i Numedal, betyr ikke at konfliktene, følelsene og handlingene bare gjelder for oss som bor her. Tvert om bruker Kyrre vårt nærmiljø, våre gjenkjennelige situasjoner, til å problematisere menneskets tilværelse. Vår tilværelse blir ikke bagatellisert og marginalisert, men satt i sammenheng med ”verden”. Samtidig gir det en spesiell følelse av gjenkjennelse i omgivelser og språkform.

Med bøkene og skuespilla sine har Kyrre demonstrert at han hører til blant de beste nålevende forfattere. Han er også derfor en svært fortjent mottaker av Nore og Uvdals kulturpris.

 

 

Tekst og foto: Knut Morten Bjørnsrud

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Gunn Ellen Røysgård, Uvdal (52)
Ellen Borgeteien (70)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Oda Eidissen, Kongsberg (27)
Connie Othilie Thorberg, Kongsberg (32)
gunhild elmsten, kongsberg (100)
Andre eller uspesifisert bosted
Tony Oglesby, Knoxvill, Tn. USA (56)
Arne Marius Kirkaune, Lysmyra (45)
Ivona Tomic, Dagali (25)
Veslemøy Omdalen.Aasberg, Dagali (9)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren